Dags att se över taket?

Ett tak har vanligtvis en livslängd på cirka 40 år, beroende på vilken typ av takbeklädnad som används. När taket närmar sig slutet av sin livslängd är det lämpligt att börja planera för ett takbyte. Det kan dock finnas anledning att byta tak tidigare, till exempel om det uppstår skador eller om det börjar läcka in vatten.

Uppskattad livslängd för olika takbeklädnader

Lertegelpannor: 50 – 100år

Betongpannor: 30 – 40år

Takplåt i stål eller aluminium: 40 – 60år

Takplåt i zink eller koppar: 50 – 100år

Takshingel: 25 -30år

Ytpapp: 25 – 30år

Checklista – Så vet du om du behöver byta tak

Om det finns läckage som gör att vatten droppar in vid regn eller om fuktskador, om det bildas röta eller mögel på underlagstaket eller inne i fastigheten, är det dags att byta tak. Läckage inomhus uppstår när takmaterialet är skadat och släpper igenom vatten eller fukt, och tätskiktet på underlagstaket inte håller tätt.

Om takmaterialet är i dåligt skick, till exempel spruckna eller vittrade takpannor, rostskador på takplåt vid skarvar, runt skorstensplåt, stegar eller genomföringar, kan det vara dags för ett takbyte. Om endast enstaka takpannor är trasiga, kan dessa bytas ut förutsatt att tätskiktet är intakt och läkten inte är rötangripen. Små rostskador kan också åtgärdas och målas över. Men om taket är generellt skadat eller slitet bör man överväga att byta ut hela taket.

Om taket är kraftigt angripet av påväxt som mossa, lavar eller alger, vilket har gjort takmaterialet poröst, vittrat sönder eller orsakat frostskador, bör taket bytas. Mindre mängder påväxt kan tas bort genom taktvätt, förutsatt att taket i övrigt är i bra skick.

När takmaterialet eller tätskiktet har nått sin fulla livslängd är det dags att planera för ett takbyte. Det är bättre att byta tak i tid innan fuktskador uppstår, vilket kan göra takbytet betydligt dyrare.

Om man planerar att installera solceller och taket inte har bytts på flera år, bör man byta taket innan installationen av solceller. Solceller har en livslängd på minst 30 år, vilket motsvarar livslängden för många typer av tak.

Före och efter takbyte, där vi grundligt inspekterat taket i förhand åt kund.

Så här kan du förlänga livslängden på ditt tak

För att förebygga problem och förlänga takets livslängd kan du vid inspektioner utföra följande åtgärder:

  1. Håll taket rent från löv och kvistar för att undvika vattenansamlingar som kan leda till alger, mossa och lavar.
  2. Rensa hängrännor och stuprör minst en gång om året för att undvika blockeringar som kan orsaka rost, frysskador och fuktskador på fasaden.
  3. Tvätta taket och genomför en anti-algbehandling vid behov för att ta bort påväxter som kan skada takmaterialet. En taktvätt var 3-5
  4. år hjälper till att hålla taket i gott skick och ser snyggt ut.
  5. Byt omedelbart ut trasiga eller vittrade takpannor. Om takpannorna har flyttat sig, se till att de ligger rätt för att säkerställa att taket är tätt. För plåttak, åtgärda rost och mindre skador genom att skrapa bort rosten och måla med rostskyddsfärg.
  6. Underhåll betongpannor och takplåt regelbundet, ungefär vart femte år, genom att tvätta och måla om taket för att säkerställa att det håller hela sin förväntade livslängd.

Misstänker du takläckage?

– Hur är skicket på takstolar och skorstenar?
– Är hängrännor igensatta?

Vi kan erbjuda takinspektion med hjälp av drönare där det kan vara svårt att komma åt utan ställning eller fallskydd pga höjd eller andra hinder. Vi filmar och dokumenterar skicket på ert tak.

Kontakta oss för mer information!

Inte vad du letade efter? Här hittar du fler inlägg. 

Allt du behöver veta om plåttak

Allt du behöver veta om plåttak

Plåt är ett fantastiskt material för tak – tåligt och hållbart. Dessutom är det ett av få byggmaterial som kan återvinnas om och om igen utan att tappa sina egenskaper. Perfekt för dig som vill ha ett snyggt och långlivat tak samtidigt som du gör ett hållbart val!...

Allt du behöver veta om OVK-besiktning

Allt du behöver veta om OVK-besiktning

En hälsosam inomhusmiljö är viktig för både trivsel och hälsa, och en central del av detta är att ha ett väl fungerande ventilationssystem. För att säkerställa detta finns det krav på regelbundna OVK-besiktningar (obligatorisk ventilationskontroll). I detta inlägg går...

Takinspektion med drönare

Takinspektion med drönare

Ett välbehållet tak är en central del av fastighetsunderhåll, då ett tak som är i dåligt skick kan leda till kostsamma skador på byggnaden – särskilt om problem som takläckage eller värmeläckage inte upptäcks i tid. Traditionella metoder för takinspektion kan vara...